Hur funkar egentligen en GPS?

Okej, men hur fungerar en GPS rent praktiskt?

Som med all teknik så kan man förklara hur en GPS-spårare fungerar på två sätt: antingen så snurrar man in sig i tekniska begrepp och gör förklaringen omöjlig att förstå, eller så förklarar man det på vanlig svenska istället. Vi väljer här det senare alternativet - för egentligen är GPS-spårare inte något jätteavancerat, även om det kan låta så.

En GPS-spårare består i grund och botten av tre komponenter:

  • Ett GPS-chip med en tillhörande antenn
  • Ett GSM-chip med en tillhörande antenn
  • Ett batteri

Låt oss nu försöka förklara vad dessa tre komponenter har för funktion, och hur de arbetar ihop för att du ska kunna få reda på var din bil/hund/båt/katt/övrigt spårningsobjekt befinner sig.

GPS-spårarens GPS-chip är kärnan i produkten - utan ett GPS-chip så är en GPS-spårare ganska värdelös. GPS-chipet har en antenn, som söker efter signaler från någon av de 24 GPS-satelliterna som finns uppe i rymden. När GPS-spåraren har fått kontakt med åtminstone två av dessa satelliter så kan den räkna ut exakt var på jorden den befinner sig, med cirka fem meters precision. Det är exakt samma procedur som sker när du använder GPS-navigatorn i din bil eller smartphone! När GPS-spåraren har listat ut var den befinner sig, så lagras den positionen i form av vanliga koordinater (longitud/latitud) - och det är här GSM-chipet kommer in i bilden.

När GPS-spåraren har en position lagrad så måste den ha ett sätt att berätta det för dig som användare. En GPS-navigator i en personbil använder sig av en skärm, men det är en opraktisk lösning för en GPS-spårare - dels för att GPS-spåraren skulle bli större och dyrare, men framförallt är det ju så att en GPS-spårare är till för att positionera ett objekt som inte finns i användarens direkta närområde. Därför används något som heter GSM-chip. GSM betyder egentligen "mobilnät" och det är alltså exakt samma typ av chip som sitter i din mobiltelefon. Alla våra GPS-spårare kräver ett SIM-kort för att fungera. Du kan använda ett vanligt kontantkort som du laddar med någon hundralapp per månad - vi skickar med ett oladdat kontantkort till alla våra GPS-spårare - eller så använder du ett vanligt mobilabonnemang. När du har monterat ett SIM-kort i GPS-spåraren så använder den mobilnätet för att kommunicera med dig. Man kan, enkelt förklarat, säga att GPS-spåraren innehåller en mobiltelefon i miniatyr. 

GPS-spåraren har alltså ett telefonnummer precis som en vanlig mobiltelefon! Det vanligaste sättet att få fram en GPS-spårares position är via sms - och det fungerar som så att du skickar ett sms med ett kommando till din GPS-spårare, varpå den med hjälp av SIM-kortet och GSM-chipet skickar tillbaka ett sms med en karta där du ser var din GPS-spårare befinner sig i den stunden. Idag levereras många GPS-spårare, till exempel SweTrack Engine, med något som kallas för livespårning. Det innebär att GPS-spåraren skickar upp sin position med valfritt intervall (var 10:e sekund, en gång per minut, en gång i timmen etc.) till en server på Internet. Därefter använder du en mobilapp - t.ex. SweTrack Live - som hämtar dessa positioner från servern och visar dem för dig på en karta. Fördelen med livespårning är att du kan följa GPS-spårarens rörelser i realtid, vilket är praktiskt om man ska spåra ett fordon som är i rörelse eller hålla reda på en hund under en jaktrunda eller skogspromenad.

Den tredje komponenten är batteriet - och det är inte krångligare än att det är just ett batteri. GPS-spårarens komponenter kräver ström, vilket de får av batteriet. Hur länge batteriet räcker beror på vilken GPS-spårare du köper. Exempelvis så har vår enklaste GPS-spårare Mini GPS Tracker en standbytid på cirka 96 timmar, medan vår bästa GPS-spårare SweTrack Extreme V20 har en standbytid på över 10 år! Här är det viktigt att du väljer en GPS-spårare som har tillräckligt lång batteritid - om du ska placera den på en båt som står vinterförvarad långt hemifrån kan det vara smart att välja en lite dyrare GPS-spårare med bättre batteri, så du slipper åka och hämta spåraren för laddning alternativt riskera att batteriet tar slut och du står utan stöldskydd för båten. Alla våra GPS-spårare går att driva med 12 V, alternativt så laddas de i ett vanligt vägguttag.

Det finns även en fjärde komponent som vi inte nämnt ovan - och det är skalet. Skalet skyddar kretskort och antenner från skador. Olika GPS-spårare har olika typer av skal. Vissa är stora som en tändsticksask - och vissa väger lite mer men har extrafinesser som inbyggd magnet, vattentålighet etc. Ofta är det så att ju större skalet är, desto större batteri och antenner ryms i spåraren. 

Sammanfattningsvis: en GPS-spårare är en liten pryl som innehåller ett GPS-chip som fastställer GPS-spårarens position, varpå den kan tala om det för dig genom att skicka ett SMS med hjälp av SIM-kortet som du har satt in i GPS-spåraren. Allt detta drivs av ett batteri, vars kapacitet och livslängd varierar från modell till modell.

Vinn ett presentkort Spinner icon